The “Town wrecks”

GPS position: 58 09 300 N – 008 01 953
1 Overflåte boye gul
Type: vrak
Length: 35 m
Nivå: For alle
Strom: no
Dyp: 7 to 20 m
Vel beskytte mot eventuelle dårlige værforhold.

De to vrak som i Kristiansand er kjent som “Byvraks” (“Townwrecks”) er faktisk en dobbel vrak som ligger i Kongsgård Bukta, nær sentrum av Kristiansand, derav navnet. De er taubåten “Bjarte” og tråleren “Kjelløy”, både som en gang tilhørte den ikke lenger eksisterende lokale rederietSjuve Shipping. I dag, ingen informasjon om historien til begge skipene eller den tidligere eieren er offentlig tilgjengelig. De sank i november 1995 etter noe tvilsomme omstendigheter knyttet sammen i en stormfull natt ved kaia. Begge skipene hadde blitt lagt opp for en lengre tid og ventet, allerede forberedt, for å bli skrotet. Ifølge offentlige dokumenter de var ment å bli dumpet i nærheten Topdalsfjord, som på den tiden ble brukt som en dump område for kasserte mindre fartøy. Men av ukjente grunner dette aldri kom til å skje. I 2004 planene ble diskutert å heve de to vrakene, men disse planene ble endelig rejectet på grunn av de høye kostnadene. I dag er de to skipsvrak ligger side om side på sine babord side i en dybde på maks. 18 m svært nær land. Uansett den beste måten å komme dit er med båt. Beliggenheten er godt beskyttet mot havet og været, og på grunn av den grunne dybde dobbel vraket er meget godt egnet for mindre erfarne vrakdykkere eller for andre dykk etter dypere dykk. Dykking forholdene er veldig enkelt. Så for gode grunner dykk på to “Townwrecks” er svært populære. Her har du sjansen til å utforske to vrak på ett enkelt dykk. På grunn av sin unge alder og deres godt beskyttet stedbegge vrakene er relativt intakt og godt bevart. Siden de er svært lett tilgjengelig, de tilbyr avslappet vraket dykk selv for mindre erfarne dykkere. Selv om du kan få et godt inntrykk av både vrak på ett enkelt dykk, de tilbyr så mye å se, som du lett kan tilbringe flere dykk på dem.

Den “Bjarte”
Taubåten “Bjarte” er den minste av de to vrakene. Det ligger like bak “Kjelløy”, hvis du ser fra kai. Det er ca. 25 m lang og hviler på en grunne dybde på 10 m. Det høyeste punkt er bare 2 m under overflaten.

Den “Kjelløy”
Tråleren “Kjelløy” er den større vraket, måler ca. 40 m i lengde. Det ligger svært nær land på en dybde på 18 m og går opp til 5 meter under overflaten.